8 de maig 2012

El caso del bar Balto


EL CASO DEL BAR BALTO

(novel·la de Faïza Guène)





Recordeu a Françoise Sagan? Al 1954 es va fer molt famosa amb la seva novel·la Bonjour Tristesse quan tenia 18 anys. Ara els crítics literaris francesos parlen d’una nova Françoise Sagan del suburbis: Faïza Guène.
Aquesta noia, amb 19 anys, va treure al mercat Kiffe, Kiffe, Demain*. Francesa de pares algerians, viu al suburbis de París, en el que són els guetos magrebins que envolten la capital. Ara l’editorial Funambulista acaba de publicar “El caso del bar Balto”, novel·la també situada als banlieu de París.
Al barri només hi ha un bar, el Balto, que fa a la vegada de quiosc i estanc; és el punt de trobada d’un seguit de personatges sense aspiracions, maltractats per la vida, un grapat de perdedors. Un dia l’amo del bar apareix en un bassal de sang, apunyalat; ningú ho considera una desgràcia perquè era un mala peça: racista, avar, lasciu... la majoria de clients tenien raons més que suficients per haver-lo pelat. Ara un per un van desfilant davant l’inspector que porta la investigació.
El relat està estructurat d’una manera molt interessant. En capítols molt curts, cada personatge comença exposant qui és i el que fa, o més aviat el que no fa. Després les mateixes persones, en una altra ronda, s’expliquen davant el policia, fins que finalment s’aclareix (?) el crim. L’estil és fresc i desenfadat, directe, ple d’argot i et situa ràpidament en la pell de cada tipus. Alguns fins i tot fan posar nerviós, ja que no arriben ni a ser “ni-ni” i fa que et preguntis si queda algun graó més avall.
Llibre molt recomanable. A aquesta noia no la podem perdre de vista. De moment, aquí, el llibre només està editada en castellà.

*També editada per Funambulista al 2006 en català amb el títol de “Demà, si fa no fum”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada