10 de juny 2012

El Furgatori

EL FURGATORI
(a La Seca, Espai Brossa)





La primavera ja està avançada, comença a fer calor i el cos demana coses refrescants; és hora de prendre’s un “furgatori”. El Furgatori és l’adaptció que l’Iban Beltran ha fet del text de Josep Pedrals, i a fe de déu que ha bastit una obra refrescant.
Un visitant arriba a Bolló per elaborar un estudi de les tradicions d’aquest peculiar poble de Catalunya. A mida que es va introduint i coneixent costums i personatges ens els explica i realment la vila està plena de gent i situacions curioses, com per exemple que hi ha dos apotecaris. L’un és l’apotecari o farmacèutic i l’altra la puta Cari, una noia que es diu Maria Caritat, la Cari, i exerceix la prostitució; també hi ha el Jueu Errant, que se li deia així perquè sempre anava d’un cantó al altra de manera erràtica. “Però era jueu?” pregunta un dels personatges, “no ho sé” li contesten “però estava operat de fimosi”. De personatges n’hi ha molts més i tots divertits.
L’adaptació està molt ben feta i també ben dirigida pel mateix Beltran; les diferents situacions i els canvis de personatge estan molt ben estructurats i son molt àgils. Destaca el llenguatge que és acuradíssim amb moments poètics que han demanat dels actors interpretacions molt ben ritmades. S’ha de dir que tots se n’han sortit molt bé, amb nota alta.
Menció especial es mereix l’apartat musical a càrrec de l’Alba Carmona i la Marta Robles, dues components de Las Migas; extraordinàries! a més la Robles a la guitarra te un toque que fa pensar en els grans mestres del flamenc. També m’ha fet particularment feliç tornar a veure al doctor Soler, antic consultor sobre psicopatologia conjugal del programa Persones Humanes que conduïa el Mikimoto.
Per donar-vos una idea del bé que passa aquesta obra, assenyalar el detall que quan s’ha acabat i han tancat els llums ningú ha aplaudit. Portàvem una hora d’espectacle però tots hem pensat que només feia quinze minuts que havíem entrat i que la cosa continuava. La Seca ens està oferint una programació guapa de veritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada