24 de jul. 2012

Mestissatge

MESTISSATGE
(Opinió)




A Filetta és un formatge francès elaborat a l’illa de Còrsega fet amb llet d’ovella. Filetta en cors (una llengua que prové de dialectes toscans) vol dir falguera, doncs aquest producte làctic s’acostuma a presentar amb una fulla d’aquesta planta.
A Filetta també és un conjunt vocal, no massa conegut, d’una extraordinària qualitat. Jean Claude Acquaviva el va fundar l’any 1978 i està format només per veus masculines que acostumen a cantar a capella. És la polifonia portada a altures angelicals.
Jo els vaig descobrir el passat dijous en una funció del Festival d’Avinyó, el molt elogiat PUZ/ZLE de Sidi Larbi Cherkaoui, un espectacle de dansa que es va presentar a la Carrière Boulbon, una cantera abandonada que recorda el Grec de Barcelona (també antiga cantera abandonada). Tota la música de la performance era interpretada per els A Filetta reforçats per la formidable veu de Fadia Tomb El-Hage, una cantant libanesa de registres increíbles.
Sidi Larbi Cherkaoui és belga, fill d’un immigrat  marroquí i mare flamenca; en la seva companyia hi te ballarins d’una pila de països. La música del seu últim espectacle està composada pel fundador dels A Filetta (cors), un japonès i una noia polonesa... Algú encara dubta dels beneficis del mestissatge? Doncs que s’ho faci mirar però, com diem al meu poble, que s’ho faci mirar per un que hi entengui.
I ara, tornant al principi, si algú vol apreciar la qualitat dels A Filetta, que punxi aquí per escoltar Benedictus, una cançó tradicional arreglada per Acquaviva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada