16 de nov. 2013

Navegant cap el mar de la Xina

NAVEGANT CAP EL MAR DE LA XINA
(a l'Almeria Teatre)




De poc me la perdo i m’hauria sabut molt de greu perquè val molt la pena. És una opera prima magnífica d’un autor que fins ara només coneixíem com a actor: Paul Berrondo, aquest noi basc establert a Barcelona. Una obra de teatre dins el teatre a partir del cine. M’explico.
Els aficionats al setè art podran recordar A Star Is Born, en la versió que va fer Cukor al 1954 i The Night Of Iguana de Huston al 1964; doncs així comencem. Actriu novella és llençada a la fama per actor consagrat (ha nascut una estrella), inicien una relació amorosa —tempestuosa i fins i tot destructiva d’amor i desamor— i mentre ella puja ell baixa avall, molt avall. Ja a la primera interpretació la noia és premiada per la seva intervenció a la Nit de la Iguana.
Berrondo, d’una forma habilíssima, teixeix una història a dos nivells amb aquest material, la relació de la parella i la interpretació de l’obra de Tennessee Williams, aconduïts per una mena de mestre de cerimònies —un guitarrista— que “dona les entrades” a més de breus ajuts com a actor.
L’escenografia de José Novoa de premi. Un terra de sorra —a l’entrar m’he pensat que m’havia confós i havia anat a la Biblioteca per error— i un mobiliari fet de palets; genial. La il·luminació de Danuta Beleuchtung ho ha acabat de quadrar creant l’ambientació adequada.
Boníssima direcció del mateix Berrondo. Quan estàvem a “La Iguana” he sentit la mateixa sensació feixuga, de tensió, calor i humitat que en la peli de Huston, i en la part "real" la percepció era d'una normalitat problemàtica. Els protagonistes Maria Ribera i Borja Espinosa s’hi ha deixat la pell fent una creació i el “mestre de cerimònies” Jordi Busquets ha interpretat una música pròpia que jo situaria entre l’Albert Pla quan hi havia lletra i heavy quan estripava amb la guitarra elèctrica, però compte amb la música: quan l’obra s’acaba et deixen anar una ària de Vivaldi que et quedes flotant.
Gran nit de teatre. L’Almeria quasi ple i els assistents hem aplaudit amb ganes. Encara us queden dos dies per poder-la veure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada