26 de gen. 2014

Vaques Sagrades

VAQUES SAGRADES
(al Almeria Teatre)



Quan s'apaguen els llums del teatre per començar la funció només se senten uns impactes de so metàl·lic molt forts, desagradables. Són els trets fets amb una mena de pistola d'aire comprimit amb la que maten les vaques als escorxadors, però avui quelcom d'anormal ha passat. S'han escapat tres animals en busca de llibertat. Aquest és el tema de Vaques Sagrades que els de Tararoa Teatre han tingut en cartell fins avui al Almeria.
Denise Duncan ha utilitzat aquest fet real —va passar a Barcelona— per escriure una faula entorn a la llibertat, encara que sigui curta i no acabi bé. És una obra curiosa en que Pablo Miranda, Magda Puig i Lavinia Vila, les vaques, han estat magnífics, molt ben dirigits per Joan Arqué. Aquestes obres "extravagants" si no es fan bé acostumen a ser horroroses.
I que han fet les vaques per Barcelona? Doncs mentre s'escapaven, han badat als aparadors, han saludat als vianants, s'han lamentat de la seva sort de vaca, han tingut pors i il·lusions i han filosofat. "El pitjor de les coses dolentes que fan els dolents és el silenci dels bons" ha dit més o menys una d'elles, o "només un minut de llibertat ja val la pena", una altra —no estic segur que les cites siguin exactes—.
L'escenografia senzilla però suficient: només una bala de palla que ens recorda que els que hi ha damunt l'escenari són animals, imatge reforçada perquè porten l'orella anellada amb un número. El vestuari molt bo, una granota que és el seu uniforme de treball —de treball de vaca—, un d'ells amb taques blanques i negres. Les faules ja ho tenen això; funcionen millor complementades visualment, però amb prudència; haurien quedat fatal amb una disfressa de vaca.
Que ningú hi busqui referències orwellianes. Els animals que es varen rebel·lar a la granja de l'autor anglès es van organitzar. Aquí les tres pobres vedelles només volien "tastar" el gust de la llibertat, i pobretes ni sabien cap on anar.
Poca gent a l'Almeria Teatre, potser diumenge a la tarda no és un bon dia, ho ignoro, però els que hi érem, hem aplaudit molt, amb ganes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada