20 de febr. 2014

Démodés

DÉMODÉS
(a la Sala Joan Brossa de La Seca)



Avui a la Seca s'ha estrenat Démodés, un bon espectacle de pallassos a càrrec de Leandre i Cia La Tal. Leandre Ribera és un pallasso amb una trajectòria de més de trenta anys que ha actuat tant als escenaris com pels carrers i places. Enric Caso i Jordi Magdaleno són els components de la Cia. La Tal, amb una trajectòria similar a Ribera. Ara els podem veure junts a Démodés.
Démodé és un mot francès que vol dir passat de moda, que és el que els ha passat —a la història que ens expliquen a l'espectacle— als tres personatges. Els han fotut al carrer i ara es troben maquillats i sense pista on actuar, sense feina, arrossegant patèticament els estris del seu ofici, donant voltes sense destí. Van molt carregats i de tan en tant descansen, descarreguen taula i cadires i reposen, és un dir perquè en fan l'alçada d'un campanar.
Els tres dominen molt l'ofici i s'expressen d'allò més bé sense dir ni una paraula, només expressió corporal i facial. Fan més cares que una fàbrica de segells; són uns clowns de dalt a baix i han sabut crear gags realment brillants. Acabat l'espectacle saluden al públic i quan tothom està a punt d'aixecar-se ens adonem que no s'ha acabat. Se'n van a un lateral de l'escenari, descorren una cortina, apareix una taula, s'asseuen al seu voltant i es comencen a desmaquillar sense dir ni mitja paraula, mentre sona una ràdio. No continuo perquè el que passa és brillant.
Bon espectacle carregat d'ingenuïtat i tendresa; tranquil, sense esvalots ni daltabaixos que et penetra lentament, amb la mateixa parsimònia que gasten ells: divertit i relaxant. La Sala Joan Brossa plena i els espectadors hem obsequiat als pallassos amb forts aplaudiments. Com és habitual els dies d'estrena, abans d'anar a casa hem pres una copa de cava mentre la fèiem petar amb els amics i els actors. Teniu de temps fins el 16 de març. Porteu-hi la canalla que s'ho passaran bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada