27 de maig 2014

Encontros imaginaris 7

ENCONTROS IMAGINARIS: ÀNGEL GUIMERÀ, MARGARIDA XIRGU I FREDERIC SOLER
(al Born Centre Cultural)



Diumenge passat es va fer l'últim dels Encontros Imaginaris al Born Centre Cultural. Va ser una mica diferent dels anteriors: no estava escrit com els precedents per Hélder Costa, l'escriptor, dramaturg i agitador cultural portuguès, va incloure un miniconcert i va començar una hora més tard del habitual.
El coordinador dels Encontros, Joaquim Armengol, va voler fer un canvi com acomiadament i li va encarregar el text a Josep M. Benet i Jornet que en va fer la tria dels personatges, i Així com Hélder Costa sempre agrupava tres protagonistes ben dispars que mai s'havien conegut, Benet i Jornet va preferir agrupar tres persones ben properes: Frederic Soler "Pitarra", Àngel Guimerà i Margarida Xirgu. Penso que aquest va ser un error, doncs els diàlegs de Costa creixien molt amb el desconeixement entre els participants que interactuaven, i aquí les converses van ser més com un repàs històric, una mena de relats tipus "batalletes" on cadascú anava inflant el seu ego, i la gent de teatre sempre n'han tingut molt.
Tot i així hi va haver moments divertits, especialment els de Serafí Pitarra, com quan van recitar un tros del Rei Jaume "El Conquistador":
Com us deia, Fontanelles,
lo rei està molt fotut;
lo qui guia ens ha sigut
és ja un manso sense esquelles,
Ja no podrà dur mai més
lo casco ni la cuirassa;
la sort, amb aixó que ens passa,
ens ha fotut un revés.
I vós que ho haveu sentit,
sabeu quin mal és aquet?
Si em guardéssiu el secret...
Us ho juro !
Està podrit !
Qué dieu !
Home! De veres!
Però, com pot haver estat?
Lo rei moro li ha donat
unes purgacions culeres...
Excepte el personatge de Frederic Soler, a càrrec d'Oriol Genís, els altres dos estaven transvestits, doncs de Guimarà en va fer la Mercè Arànega i de Margarida Xirgu el Xavier Albertí. Com sempre, les converses les anava orientant la Sílvia Ferrando, que ho fa rebé.
Com a cosa especial per ser l'últim dia va haver-hi un petit concert a càrrec d'artistes que ja havien passat pels Encontros: Pep Tossar i Xavier Pujolràs cantant i tocant la guitarra, Antònia Jaume i Carme Sansa cantant acompanyades al piano per David Anguera. Sansa va escollir dos temes difícils, teatrals, un de Weil i l'altra de Sondheim i realment els va brodar, doncs és un tipus de música que no es pot només cantar, s'ha d'interpretar, i a fe que ho va fer.
La Sala Moragues plena i els aplaudiments van ser generosos. Ostres, és que per cinc € ens ofereixen un grapat de cultura!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada