26 de maig 2014

Losers

LOSERS
(a La Villarroel)



Loser en anglès vol dir perdedor, sigui un equip de futbol com el Barça aquest any, sigui una persona; al llarg de la vida tots hem conegut guanyadors i perdedors —potser més d'aquests últims—. Doncs bé, l'obra que he vist avui a La Villarroel va d'això, de perdedors, però tampoc exagerats, són uns perdedors normalets, d'aquest que n'hi entren catorze per dotzena.
Marta Buchaca és l'autora de la peça, una dona amb ofici que sap perfectament com s'ha de construir una obra perquè funcioni. Sap perfilar els personatges, crear un món al seu voltant, adornar-los amb els tics i manies que els han de caracteritzar i aprofitar-se dels tòpics del moment, siguin els telèfons mòbils d'última generació o les mares dominadores que envaeixen la vida dels fills. El domini d'aquests elements de vegades juga en positiu i de vegades no tant.
L'autora és la mateixa que va escriure Litus, una peça que crec fonamental en el teatre català contemporani —temps heroics de la FlyHard— i també va col·laborar en la creació de L'Any Que Vé Serà Millor, una peça esbojarrada escrita a vuit mans que va ser un gran èxit a la Villarroel a finals del 2011. Doncs aquesta vegada penso que s'ha passat de frenada, ja que ha fet una obra que, si no ho és, sembla escrita per a lluïment de la histriònica Alba Florejachs amb l'ajut com a secundari de Jordi Díaz. No diré que m'ho hagi passat malament, però hi ha hagut massa moments que m'ha semblat que tot estava muntat de cara a la galeria.
L'escenografia de Sebastià Brossa bona, amb la sala a dues bandes i la il·luminació de David Bofarull correcte. El desenllaç una mica massa al estil de Hollywood en que el productor obliga a un final feliç per vendre millor l'obra. Ho resumiré dient que n'esperava més, però si us explico les vegades que he esperat més de mi mateix...
La Villarroel superant la mitja entrada amb un públic que s'ho ha passat bé si tenim en conte les riallades que ha deixat anar. I ara una bona notícia: aquella noia tan maca que atén el bar m'ha dit que a partir de la setmana entrant ja tindran vi. Feia un any que estàvem de ramadà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada