17 de juny 2014

¿Que te habrán hecho sus ojos?

¿QUE TE HABRÁN HECHO SUS OJOS?
(al jardí de can Kabrota)




No, no és que estigui obsessionat pel teatre argentí —que potser sí—, el que passa és que Barcelona acull una bona pila d'argentins dedicats al món de l'espectacle, i es noten. El Romea te en cartell El Loco y la Camisa, a la Seca Ocho Veces te Dejo, el Porta 4 està gestionat per una noia Argentina... i a #dillunskabrota no hem volgut ser menys i per acomiadar la temporada hem programat ¿Que te Habrán Hecho sus Ojos?
Aquesta és una peça escrita per Gabriel Beck que s'emmarca en el naturalisme argentí i que ens parla d'amor i també d'emigració i el desarralament que comporta. La Sofia i el Manuel són parella i viuen a Barcelona, lluny del seu Buenos Aires natal. De repent, i sense previ avís, reben la visita de Juana, antiga novia del Manuel. Que ha vingut a fer...? Mama por!
L'obra és molt àgil i fresca, amb moments trepidants, d'una comicitat amargant i altres en que, tot i que semblen fetes en un to jocós, fa reflexions profundes, com la comparació de la colonització al segle XVI on els espanyols van matar, violar, i robar les terres als indígenes i ara per la manca d'un punyetero paper el mateix argentí és il·legal a Espanya.
Molt ben dirigida, els actors —Majo Cordonet, Ailin Migloria i Mario Mañas—estan en el seu punt exacte, destacant la Cordonet pel seu paper de Juana (Juana la loca, diría jo), que és un bombó i s'ajusta com un guant al seu registre, tot i que intueixo que és molt més ampli. De la posada en escena i il·luminació no en puc dir res, perquè s'ha fet a can kabrota, aquesta vegada no al menjador, sinó al jardí i amb llum de dia. Una nova experiència, i en vindran més.
L'«aforament» fins a la bandera i tothom s'ho ha passat d'allò més bé a jutjar pels comentaris i els aplaudiments. Com sempre, després de la funció hi ha hagut el pica-pica on mai hi falta el pincho de truita de patata i altres llepolies —paraula cursi, però que trobo preciosa— que no detallo per no fer venir saliveres als que no hi eren, tot regat amb Vinya d'en Kabrota, un vi que s'està fent un nom en el món del teatre.
Aquestes "post funció" son  part de l'encant de la reunió, ja que podem parlar amb els assistents i actors mentre assaborim la torradeta amb sobrassada i mel, boníssima. Una nit molt agradable amb la bona companyia dels que ens estimem el teatre. Algú en dóna més?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada