5 de jul. 2014

El Pequeño Fugitivo

EL PEQUEÑO FUGITIVO
(Pel·lícula dels anys cinquanta)



Avui no he anat al teatre, he fet ramadà i he aprofitat per veure una pel·lícula que em tenia guardada per un dia com avui, de relax casolà: El Pequeño Fugitivo, Little Fugitive, una obra mestra del cinema independent nord americà. És una peli amb argument, però també una reportatge i a la vegada una mena d'assaig (cinematogràfic) sobre la vida a Nova York als anys cinquanta.
Joey és un nen de set anys que viu a Brooklyn amb el seu germà Lennie, una mica més gran, i la seva mare vídua. La mare ha de marxar un dia a cuidar l'àvia i es queden els dos marrecs sols. Lennie i els seus amics li fan una broma a Joey que es pensa que ha mort al seu germà i per aquest motiu fuig. Puja al primer tren que pot i arriba a Coney Island, al sud de Brooklyn. Coney Island és la platja popular de Nova York i a la vegada un immens parc d'atraccions.
La major part de la peli —que acaba bé, no patiu— transcorre en aquest parc seguint les peripècies de Joey buscant-se la vida, gastant-se els pocs diners que guanya recollint ampolles buides, pujant a tota mena d'atraccions, especialment les que tenen a veure amb cavalls i el far west americà.
Una direcció encertadíssima de Ray Ashley, Morris Engel i Ruth Orkin, ajudats d'una fotografia excel·lent en blanc i negre fan que no enyorem ni per un moment les grans produccions que als cinquanta ja van començar a envair-nos, en espectacular —i vermellós— technicolor. El cinema indie no és un invent recent i amb pelis així queda demostrat. Richie Andrusco fa, sense saber-ho perquè només tenia set anys, una actuació impressionant en el paper de petit fugitiu. Va ser una pel·lícula molt premiada, però sempre en festivals "marginals", tipus Venècia. Encara faltaven 25 anys perquè s'iniciés el Sundance Film Festival.
Us recomano vivament que la veieu, tot i que no és fàcil d'aconseguir, ja que no és una peli comercial, i per acabar una advertència: després de veure-la correu el risc de que us agafin unes ganes boges d'adoptar un nen com el Joey; realment és un bombó de criatura, físicament i per la seva actitud davant la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada