2 de nov. 2014

La Máquina De La Soledad

LA MÁQUINA DE LA SOLEDAD
(al Teatre de Salt)



Fa uns dies escrivia sobre estar en el lloc erroni en el moment equivocat. Avui diré que he estat en el lloc just en el moment exacte: el Teatre de Salt, on feien La Máquina De la Soledad. No sé per quina conjunció astral vaig escollir aquest espectacle —del que no tenia cap referència— al comprar entrades pel Temporada Alta. Possiblement perquè el feien a les sis de la tarda i això em permetia, acabada la representació, fer els 150 km. que em separen de casa i arribar a l'hora de sopar.
Aquesta és una funció —ara parlo de l'espectacle, no del sopar— de petit format, tan, que s'ha fet al escenari del teatre amb els espectadors també dins l'escenari, asseguts en una grada amb no més de quaranta, quaranta-cinc espectadors.
És com una obra de titelles però sense titelles, amb objectes com a putxinel·lis i dos actors que més que actors son relators de les històries que es van succeint. Comencen parlant d'una maleta comprada en un mercat de vell, una maleta amb infinitat de cartes escrites per dos enamorats...
La creació, la direcció i la representació van a càrrec de la mexicana Shaday Larios de Microscopiateatro, que es defineix com a teatro de objetos documental miniaturas muebles mecanismos y juguetes, y Jomi Oligor de Hermanos Oligor, també obsessionats pels petits objectes, els mecanismes i la fragilitat.
D'aquest conjunt en surt un espectacle màgic, poètic i sensible que se t'emporta cap a mons onírics que et fan somniar; t'agradaria conèixer o haver conegut els personatges que hi surten, fins i tot t'agradaria ser un d'ells. Ara diré el que pot semblar una cursileria, però et fa sentir millor persona.
El treball dels dos intèrprets és una obra d'orfebreria, una filigrana, sense extravagàncies, sense alts i baixos, tot dit molt fluixet, fins i tot la llum és molt baixa, de vegades quasi a les fosques i per això actuen en locals petits amb pocs espectadors; l'arruinarien fent-lo en una sala gran.
Al acabar els privilegiats que l'hem vist hem aplaudit amb força i ganes, i com passa amb aquest teatre de proximitat, hem parlat amb els intèrprets que estaven molt satisfets de la resposta del públic. Gran nit de teatre "alternatiu".
P.D. Aquest espectacle es va estrenar el setembre al TNT de Terrassa i per sort, als que se'ns va escapar, l'hem pogut recuperar al Temporada Alta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada