21 de set. 2015

Bluff

BLUFF
(a la Sala Beckett)



La Calòrica és una companyia teatral fundada l'any 2010 per un grup de llicenciats de l'Institut del Teatre que ja porten uns quants espectacles estrenats i s'ha de dir que amb molt d'èxit; l'últim titulat Sobre el Fenòmen de les Feines de Merda, aquest mateix any. Un grup compacte en el qual hi ha Joan Yago que és dramaturg i Israel Solà director; la resta actors.
Bluff és una obra formada per retalls, trossos, un compendi d'històries entrecreuades que ens parla de persones que viuen en una societat obsessionada per la por de perdre les ocasions, les oportunitats, allò que els anglosaxons en diuen Fear of Missing Out. Els personatges volen canviar de vida i esforçar-se per a buscar... la felicitat, quasi res! i així comença la peça, presentant-nos al Carles Nin, personatge que per un defecte físic —només té quatre dits a cada peu— té tendència a caure de cul a terra i per això des de ben petit rep el malnom de Ninot. Més endavant el Ninot arriba a casa després que dues delinqüents l'hagin atracat i a més se li han pixat a sobre, i quan ho vol explicar, la seva parella li diu que l'abandona, i... així es van entrellaçant històries fins a formar un mosaic francament curiós, de vegades un pèl inconnex, però molt interessant.
Segons la companyia el muntatge beu de diversos referents, però especialment de la novel·la gràfica nord americana dels setanta, la més gamberra i canalla. Penso que tampoc està massa lluny de la novel·la pulp, aquells llibrets barats que s'editaven als EEUU entre els anys vint i cinquanta, que van donar nom a la peli de Tarantino Pulp Fiction.
La història i el text són interessants, però potser una mica massa deslligats, com si fossin sketxs, però el que realment destaca de l'obra són les interpretacions. Em trec el barret davant del talent interpretatiu de tota la companyia, tot i ser gent molt jove. És el que té disposar d'una bona escola d'arts escèniques: els estudiants surten sense massa bones expectatives de feina, però molt ben preparats, i ho dic amb pena, no com una gracieta. L'escenografia molt senzilla, un sol àmbit que feia de domicili, oficina d'inserció laboral, i carrer. Molt bona direcció que s'ha notat en el treball dels actors.
La Beckett plena malgrat ser diumenge a la tarda, que sembla un dia tonto. El públic ha aplaudit amb ganes perquè ens ho hem passat bé. Si no m'erro, estarà en cartell fins l'11/10/15.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada