13 de maig 2016

Júlia, el Desig

JÚLIA, EL DESIG
(al Cercle del Liceu)



Que Ramon Casas era un bohemi i un artista excepcional no és pot dir que sigui cap descobriment, però ara tenim davant la oportunitat de fer una doble descoberta, el d'unes pintures que difícilment es tornaran a reunir i el del lloc on es troben, el Cercle del Liceu.
El Cercle del Liceu és un club privat al més pur estil anglès que tot i compartir edifici amb el Gran teatre del Liceu és una associació completament independent que compta amb un dels conjunts modernistes més importants de Catalunya. Aquest és el primer impacte per a les persones que no en som socis i per tan hi tindríem l'entrada vetada. Val la pena veure les sales decorades amb l'estil i l'esperit de la Renaixença i el que va fer la burgesia de meitat de segle XIX.
En quant a l'exposició JÚLIA, EL DESIG té d'excepcional que és pràcticament una monografia sobre l'obre pictòrica i dibuixos de Casas de Júlia Peraire, la seva musa, amant i finalment esposa, un recull excepcional perquè la majoria de peces pertanyen a col·leccions privades que s'han reunit especialment per l'ocasió i una vegada acabada la mostra tornaran als seus salons privats.
No sóc crític d'art i no penso donar cap lliçó, però sí una recomanació: aneu-hi; val molt la pena. Per quedar embadalit davant l'obra d'un gran artista no cal ser expert, només deixar-se emportar pels sentiments que desperta, i mirar cara a cara la dona que va captivar un dels més grans pintors de Catalunya,  cosa que no es pot fer cada dia.
Advertència: no és un museu i les visites només es poden fer guiades, però val molt la pena perquè el conductor és un expert en història de l'art que domina tan el tema pictòric com l'arquitectònic i decoratiu de la casa, i la conjunció d'ambdues coses és un gran plaer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada