27 de maig 2016

Puntualitat

PUNTUALITAT
(Opinió)



La puntualitat no és una de les virtuts més comuns en els nostres teatres, tot i que hauria de ser-ho. El que alguns anomenen els cinc minuts de cortesia s'han d'entendre com una gentilesa cap als que fan tard, però una descortesia cap als que han arribat a l'hora. Malauradament ens hi estem acostumant, tot i que no hauria de ser així, però de vegades els retards passen de mida i els motius no són clars. És el que va passar ahir a La Sala Joan Brossa de la Seca.
La versió de Romeu i Julieta que s'hi fa és una peça que ja podríem començar a considerar "llarga" (2 hores), i curiosament comença a les 9 de la nit quan el que és habitual avui a Barcelona és iniciar a dos quarts de nou. Les entrades estaven exhaurides perquè jo vaig comprar la última; conec al personal del teatre i m'ho van dir. Doncs a les nou hi havien per ocupar més d'una vintena de butaques... i l'obra no començava. Els actors ja estaven a l'escenari, doncs l'obra arrenca així, amb els intèrprets fent una mena d'escalfament... i l'obra no començava. De tan en tant arribaven dos, tres espectadors i ocupaven el seu seient... però l'obra no començava. Així vam estar fins a un quart de deu quan "algú" va decidir que tot i haver-hi seients buits s'havia de començar. Els actor ja havien escalfat molt i els que des de les nou sèiem al nostre lloc també estàvem força calents.
Jo em pregunto: els que fan tard truquen al teatre i diuen "espereu un moment que estic aparcant?" O "la meva cunyada s'acaba de posar la faixa i farem una micarrona de tard?" —demano perdó a les cunyades—. Però quina mena de menyspreu és aquest enveres a les persones puntuals? Jo entenc molt bé que un dia hi hagi un imprevist, però quan passa això un responsable surt i ho explica al respectable públic a la vegada que demana disculpes pel retràs, però això altra...
S'hauria de començar a acostumar al espectador que la puntualitat és una virtut innegociable i que si a alguna persona se li nega l'accés a la sala perquè arriba tard, ho ha de comprendre, i si es molesta o s'enfada, se li recomana el remei de sempre, tan eficaç per aquests casos: que si posi fulles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada