6 de gen. 2018

The Handmaid's Tale

THE HANDMAID'S TALE
(Sèrie de televisió)



          Com que des del 19 de desembre estic confinat entre casa i l'hospital per culpa de la freixura, de teatre ni un duro, cagumdena. No estic acostumat a estar engabiat, però és el que hi ha, o sigui que mentre faig bondat, vigilo que no em toqui l'aire i prenc les pastilles m'he dedicat a fer un repàs exhaustiu de cine i sèries.
          La última que he vist l'esperava amb candeletes i us avanço que m'ha decebut, potser n'esperava massa pel fet de que es van crear moltes expectatives al voltant de The Handmaid's Tale, basada en la novel·la de la canadenca Margaret Atwood, poetessa, crítica literària i novel·lista d'èxit.
          En el Conte de la Criada ens endinsem en uns Estats Units distòpics, actualment la República de Gilead, un règim autoritari i teocràtic on la població ha esdevingut estèril. Poques dones són fèrtils i les que ho són han estat subjugades i convertides en criades per tal d'engendrar (obligadament) nous fills pels cacics. Es destaquen per la seva vestimenta vermella i anar cofades amb una mena de toca, com si fossin monges.
          El relat, tan a la novel·la com a la sèrie va fluint des del punt de vista d'una de les "criades", Offred, tot i que aquest és el nom imposat. Viu a la casa d'un comandament que es diu Fred, i totes aquestes esclaves prenen el nom de la casa —of Fred, de Fred—. Fins i tot el nom els hi robaven.
          El tema és molt bo, però penso que han fallat massa coses, per començar el guió. Vistos els crèdits, penso que potser hi va intervenir massa gent potinejant-lo. La primera temporada —la que he vist— té 10 capítols i en els primeres ens anem arrossegant, lentament, sense que passi quasi res. Si, la vida d'una "criada esclava" és molt avorrida, però això no implica que els espectadors ens hàgim de cansar.
          Les actuacions no diré que siguin dolentes, però són molt estàtiques, faltades de matisos, per a mi planes. Segur que els directors volien deixar clar la linealitat d'aquelles vides de merda, però torno a estar amb el mateix, penso que ho podien haver fet d'una manera més airosa.
          L'ambientació és bona; els paisatge fred, representa que passa prop del que va ser Boston, en bona part a l'hivern, o sigui que de neu no ens n'estalviem. La casa on viu Offred maca, però un punt tètrica, cosa que ambienta molt bé el clima angoixant, i el vestuari molt senzill, però adequat. Estem en una teocràcia i tothom va castament vestit: les criades fecundes vermelles fins als peus, les dones dels comandaments sempre verdes, fins els peus i les criades de servei grises fins els peus.
          En fi, no estic segur que vegi la segona temporada, a no ser que algú de confiança em digui que ha agafat una altra aire. Avui no veuré res, que és nit de Reis i a casa nostra se'ns amuntega la feina: una pila de néts a punt de rebre il·lusions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada