20 de maig 2018

Hola Federico

HOLA FEDERICO
(a Cal Granotes d'Igualada)



          A Igualada últimament anem forts culturalment parlant. S'estan fent moltes activitats d'aquest tipus i avui n'hem tingut una altra dins del cicle De Pell Sensible que es fa a l'adoberia de Cal Granotes, un edifici industrial del segle XVIII avui convertit en museu.
          Hola Federico és un monòleg musical d'Assumpta Rojas basat en el llibre de l'Antonina Rodrigo: García Lorca en Cataluña, i hem aprofitat que el novembre del 1935 Margarida Xirgu va protagonitzar YERMA al teatre de l'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, on hi va estar present l'autor granadí, programant aquesta representació.
          De tots és conegut la personalitat seductora de Federico García Lorca, home simpàtic, bon conversador de paraula fàcil, recitador incomparable, culte, pianista... de grans tot voldríem ser García Lorca... si no l'haguessin assassinat quan era massa jove. Fins on hauria arribat García Lorca si hagués viscut una vida normal? Nascut el 1998, en condicions normals hauria pogut viure fins ben enllà del 1970, però Espanya és un mal país per viure-hi poetes.
          Assumpta Rojas ha desgranat la història de García Lorca i la seva relació amb Catalunya de la mà de Salvador Dalí i la seva germana. Recita algun poema, canta alguna de les coplas apreses de les minyones de la seva infantesa. Hi ha una frase lapidària on pregunta que hauria sigut dels señoritos andalusos sense les seves minyones. Sort en van tenir que a través d'ells van aprendre a connectar amb la seva terra.
          A l'espectacle hi he trobat a faltar la música en directa. Un guitarrista en comptes de la música enllaunada, així com també una mica més de gruix en els textos. M'ha semblat mancat de la profunditat que es mereix el poeta andalús.
          Tot i així ha arrancat forts aplaudiments del públic assistent a Cal Granotes. Nota negativa: una persona a mig espectacle ha obert el mòbil i ha començat a fer nosequè, enviar missatges o jugant a qualsevol cosa... ha estat impactant, especialment per ser persona fortament vinculada a la cultura igualadina. Hauria de saber que al obrir un mòbil destarota als que estan damunt l'escenari, que veuen una cara il·luminada per una llum verdosa, com si una mòmia hagués ressuscitat de repent entre el públic. Fins quant haurem d'aguantar tanta incapacitat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada