11 de gen. 2018

A Propósito De Elly

A PROPÓSITO DE ELLY
(Pel·licula de Asghar Farhadi)





          Coneixeu el nou cinema iranià? Realment no és tan popular com el de Hollywood o el de Bollywood, però existeix i se'n fa de molt bo. Actualment hi ha una pila de bons directors que busquen un lloc en el difícil món del setè art, i penso que ho estan aconseguint, però dins els reduïts circuïts del "cinema d'autor".
          Asghar Farhadi és un nom que sobresurt, en la meva opinió. Fa un cine actual que podríem classificar com de fusió entre l'occidental i l'oriental, en el sentit que toca temes situats al seu país, en la seva cultura tradicional, però produïts amb el toc de cinema modern que exigeixen les noves tecnologies.
          A Propósito De Elly —nom en castellà, Darbereye Elly en persa, o About Elly en anglès— és un títol del 2009 que s'inclou perfectament en l'esquema que he apuntat abans. Narra la misteriosa desaparició d'una mestre d'educació infantil durant un cap de setmana, en una excursió feta amb uns amics al nord del país, se suposo que al mar Caspi. La noia ha estat convidada per una de les mares, d'aquelles que es posen on no les demanen, i el motiu és que conegui a un jove recentment divorciat que viu a Alemanya i ara passa uns dies a Teheran.
          La història es va desenvolupant amb aparent normalitat, agradablement a la casa on passen el picnic, jugant amb la canalla, a la platja... fins que comencen a succeir esdeveniments que compliquen la situació i fan aflorar les arrels més profundes i tradicionals de la cultura persa, que no ajuden gens a pacificar i aclarir les coses.
          D'una factura impecable, molt ben filmada, calmats els moments de relaxació, jocs i vacances, i d'un dinamisme extraordinari els de caos, angoixa i desesperació quan no troben a la noia. Les coses es tensen fins a l'extrem i als espectadors se'ns queda un nus a la gola difícil de deslliurar.
          Una cosa curiosa: la peli quasi no té música, només en els últimes moments, abans dels crèdits, però no us preocupeu que no afecta gens la bona marxa de la història, tot i ser un fet curiós.
          Us recomano buscar-la i veure-la. A més de passar quasi dues hores davant d'una història ben explicada, us ampliarà el camp cinematogràfic, i això sempre és interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada