29 de març 2018

The Party

THE PARTY
(peli de Sally Potter)






          Avanço que a mi el cine que sembla teatre, sense exteriors, amb pocs actors —que han de ser molt bons—, i si és possible en blanc i negre —perquè augmenta la sensació de tancament—, m'agrada; m'agrada molt. Un exemple: Separated Tables (en castellà Mesas Separadas), obra del grandíssim Terence Rattigan, filmada per un no menys gran Delbert Mann (Marty, etc...).
          Feta la declaració de principis, passo a comentar la millor peli que he vist aquesta setmana: The Party, de l'anglesa Sally Potter. Aquí no és una obra de teatre reconeguda passada al cine; està escrita directament per filmar-la, però us asseguro que si la fan al teatre l'aniré a veure.
          Comencem per un guió mil·limetrat, sense fissures on es dispara en contra de tot, feminisme, amistat, progressisme, maternitat, lleialtat... tot en una mena de comèdia negra o psicothriller, no ho vaig acabar d'aclarir. Afegim-hi una localització encertadíssima: una casa típica londinenca, amb el petit yard back, sense vistes enlloc; una casa senzilla, sense luxes. Us en podreu adonar perquè en el lavabo l'aigua calenta i la freda va amb dues aixetes, res de monocomandament.
          Continuem per la fotografia signada pel rus Aleksei Rodionov que va filmar amb una càmera de ma per estar més a prop dels actors i així capturar millor el drama del que passa, i passa molt. S'ha de dir que va aconseguir el seu objectiu. Dada anecdòtica —tot i que no inusual— és que a la vegada en va filmar una pista en color, per si les mosques. Jo no l'he vist i ni crec que l'enyori.
          I ara els actors, redéu quin càsting. Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emily Mortimer i Cillian Murphy, tots excel·lents, superbiament dirigits per una immensa Sally Potter. Set actors en estat de gràcia, no en falta ni en sobra cap. Bon guió, bona direcció, localització, fotografia... Falta res? Bé, escolteu la banda sonora, feta de músiques d'aquí i d'allà, però col·locades al moment just. Quan sona Dido's Lament de Purcell és un moment brutal No dic res més perquè aquí tot seria un spoiler, o sigui que muts i a la gàbia.
          Se'm veu entusiasmat? Ho estic. Busqueu-la i veieu-la. Ah! i una cosa inusual, només dura 71 minuts; no n'hi fa falta ni un de més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada